6 tips een zero waste keuken

      Geen reacties op 6 tips een zero waste keuken

Om duurzaam te leven hoef je echt niet je hele leven om te gooien. Doe het stap voor stap. Iedere verbetering telt! Begin bijvoorbeeld met de keuken. Een zero waste keuken betekent niet dat je nooit meer iets mag weggooien. Het gaat erom dat je bewuster omgaat met apparaten, voedsel en spullen zodat je minder afval produceert.

Tip 1: Duurzame apparaten

In een duurzame, zero waste, keuken staan energiezuinige elektrische apparaten. Maar hoe zuiniger het apparaat hoe hoger de aanschafprijs. Komt het financieel dus even niet uit om een nieuwe vaatwasser, koelkast of vriezer te kopen? Dan kun je een duurzame oven, koelkast of vaatwasser huren. Zo heb je geen hoge aanschafkosten en kun je snel zuinig bakken, koelen of afwassen. Zorg ervoor dat het apparaat dat je kiest een zo duurzaam mogelijk energielabel heeft. Wat is dit verschilt per apparaat. Check dit vooraf goed bij de specificaties. Hoe zuiniger het apparaat, hoe beter dit is voor het milieu én je portemonnee.

Tip 2: Voedsel kopen

Koop het liefst bij de boer, bakker of groentewinkel. Op deze manier steun je niet alleen de natuur, maar ook de ondernemers in jouw gemeente. Koop zoveel mogelijk onverpakt voedsel. Verpak groente en fruit niet in de plastic zakjes die bij de supermarkt liggen. Maar leg ze los in je mandje of neem een eigen groente- en fruitnetje mee. En Kies tot slot zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en fruit. Deze groenten worden op het land gekweekt en niet in een verwarmde kas. Komen de groenten ook nog eens uit Nederland? Dat is helemaal mooi. Want in dat geval is het vervoer tot een minimum beperkt. Extra duurzaam dus!

Tip 3: Voedsel bewaren

Bewaar voedsel het liefst in potten, blikken of boxen gemaakt van glas of RVS dan in Tupperware. Ondanks dat je Tupperware vaker dan 1x kunt gebruiken is het niet heel milieuvriendelijk, want het blijft toch plastic. Glazen of RVS alternatieven kun je ook keer op keer gebruiken. Bovendien is het gemaakt van duurzamer materiaal en houdt het voedsel lang goed. Potje jam leeg? Maak het schoon en gebruik het om losse thee, kruiden of ander voedsel in te bewaren. Zo hoef je geen bewaarblik te kopen en geef je bestaande spullen een tweede leven. Heel zero waste! Vergeet verder plastic boterhamzakjes of folie, kies Bee’s Wrap. Dit ecofriendly alternatief voor plastic is ideaal voor het bewaren van kliekjes of om je lunch in te verpakken. Door voedsel op de juiste, lees; duurzame, manier te bewaren doe je er langer mee. Zo voorkom je voedselverspilling, want je gooit minder vaak eten weg.

Tip 4: Minder weggooien

Wist je dat veel voedselresten prima voor iets anders kunt gebruiken? Zonde om dit meteen in de afvalbak te gooien. Zo zijn de resten van ui, lente-uit, prei, gember en zoete aardappel perfect om opnieuw te laten groeien. Ook kun je van de schillen en resten van verschillende soorten groenten een lekker bouillon maken. Fruit over? Droog het en maak er potpourri van. Kijk eens rond in de keuken. Heb je keukenrol, servetten, rietjes? Maak het op, maar koop geen nieuwe. Kies liever voor herbruikbare alternatieven. Zoals stoffen schoonmaakdoekjes en servetten en RVS- of siliconen rietjes.

Tip 5: Milieuvriendelijk gebruik

Elektrische apparaten die zuinig in gebruik zijn is een ding, hoe je ermee omgaat is een tweede. Pak je iets uit de koelkast? Laat de deur niet langer dan 3 minuten openstaan. Was je snel iets af met de hand? Laat de kraan niet onnodig lopen. Dit ligt allemaal voor de hand, maar ongemerkt gebeurt het toch. Zet de vaatwasser alleen maar aan als ie vol is. Dit is duurzamer dan ‘m halfgevuld laten draaien.

Tip 6: Voedselverspilling voorkomen

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per jaar weg. Best heel veel. Vries daarom voedsel in. Zo blijven vitamines en smaak extra lang behouden. En als je voedsel invriest zonder plastic verpakking ben je dubbel duurzaam bezig. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk van voedsel. Dus niet alleen de blaadjes, maar ook de stengeltjes. Handig om te hebben; een keukenmachine. Hiermee maak je van groenteresten makkelijk en snel een verse soep of saus. Beter dan de resten zomaar weg te gooien, toch? Vind je een keukenmachine te duur om te kopen? Dan kun je een keukenmachine huren. Zo kun je het uitproberen zonder dat je meteen de hoge kosten hoeft te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *