Alles dat je moet weten over een monumentaal pand kopen

Het is geen geheim dat Nederland veel monumentale panden kent. Ze worden beschermd door het Rijk, de provincie, de gemeente of een andere instantie. Monumenten zijn bouwwerken die wij allen zo belangrijk vinden dat bescherming ervan nodig is om ervoor te zorgen dat ze bewaard blijven. Je kunt echter een monumentaal pand kopen als particulier. Het is namelijk mogelijk om in zo’n pand bijvoorbeeld te gaan wonen of je kantoor te houden. Er zijn echter wel een aantal dingen die je moet weten.

Aanpassingen aan een monumentaal pand

Om maar even met de deur in huis te vallen: ja, je mag een monumentaal pand best wel aanpassen.  Je kunt dit alleen niet zomaar doen zonder toestemming in veel gevallen. Delen van het huis kunnen bijvoorbeeld beschermd zijn. Denk dan aan een gevel of een open haard die er al honderden jaren in zit. Vaak mag je deze wellicht aanpassen maar niet verwijderen omdat het zo’n grote historische waarde heeft.  Het hangt ook nog af van wat voor soort monument het is hoeveel je mag en kunt aanpassen. Een rijksmonument wordt op andere wijze beschermd dan een gemeentelijk monument. 

Monumentaal pand

Gunstige voorwaarden

Het is goed om te weten dat de kans bestaat dat je ook juist weer voordelen ervaart aan het kopen van zo’n bijzonder pand. Allereerst is het natuurlijk fantastisch om letterlijk te wonen of werken in een stukje geschiedenis. Ook kun je vaak een  hypotheek krijgen of lenen onder gunstige voorwaarden mits je het gebruikt om een historisch pand op te knappen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *