Kunstgras in je tuin aanleggen: doorloop deze stappen

Kunstgras is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Sterker nog: steeds meer mensen kiezen voor kunstgras omdat het erg mooi blijft door de jaren heen, ook als je weinig onderhoud pleegt. Bij echt gras is dat niet het geval. Wil jij ook kunstgras in de tuin aanleggen? Dat kan! Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten. 

Kunstgras in tuin

Aanleggen van kunstgras

Kunstgras aanleggen kun je door een specialist laten doen maar je kunt eventueel het ook zelf doen. Als je een beetje handig bent, dan kan dat lukken. Hoewel bedrijven verschillende installatietechnieken gebruiken, is de basis hetzelfde: wat je probeert te bereiken, is een stabiele basis om het gras te leggen en ervoor te zorgen dat er geen onkruid groeit.

Allereerst moet je het oude gazon en eventueel overtollige grond verwijderen. Daarna doorloop je de volgende stappen:

  • Breng het zandbed aan. Leg een laag van 5 tot 10 cm dik.
  • Het zandbed inwateren en uitvlakken. Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. 
  • Leg het onderdoek. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.
  • Het kunstgras leggen. Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan).
Kunstgras in tuin

Hierna blijft alleen nog het lijmen en snijden over. Hiervoor kun je online gelukkig genoeg instructievideo’s vinden.