Landen met de meeste aardbevingen

      Geen reacties op Landen met de meeste aardbevingen

Aardbevingen. Het is een grote natuurramp met mogelijk veel schade tot gevolg. Hoe ontstaan aardbevingen en wat is de reden dat ze in bepaalde landen vaker voorkomen en heftiger dan wij hier gewend zijn. Ja, hier in Nederland komen er ook wel eens aardbevingen voor. Dit is dan wel in mindere mate dan je meestal op het nieuws hoort van andere landen, maar toch kan het gevaarlijk zijn en kan er degelijk (veel) schade ontstaan. Wanneer er in Nederland een aardbeving plaatsvindt, is er een schadeloket waar je terecht kunt om schade te melden die is aangericht door een aardbeving. Hier kun je niet alleen aardbevingsschade melden, maar ook advies krijgen en informatie over een mogelijke vergoeding voor de schade. De meeste aardbevingen komen voor in Groningen als gevolg van gaswinning in het gebied. De natuurlijke aardbevingen kunnen voorkomen in Limburg door verschuivingen in het breuksysteem van de Alpen.

Welke landen?

In welke landen het meest een aardbeving voorkomt is voornamelijk in werelddeel Azië: China, Japan, Filipijnen en Indonesië. Ook in het Midden-Oosten in landen als Turkije en Iran komen vaak aardbevingen voor. Daarnaast zien we ook vaak aardbevingen in Zuid-Amerika, zoals Peru en Mexico. Een aardbeving is een natuurramp welke heftige gevolgen kunnen hebben. Er ontstaat vaak veel schade en ieder jaar sterven er ongeveer twintigduizend mensen aan de gevolgen van een aardbeving. Dit is een serieuze zaak, maar een oplossing hiervoor zoeken is nogal moeilijk. Een natuurlijk aardbeving is namelijk iets wat je niet tegenhoudt. Het is een natuurlijk proces.

Waarom deze landen?

De reden dat er voornamelijk aardbevingen plaatsvinden in deze landen is omdat deze landen zich op of dicht bij een breuklijn tussen de aardplaten bevinden. Een aardbeving ontstaat namelijk doordat aardplaten zich langzamerhand verschuiven. Dit is vaak onverwachts. Er is al een hele lange tijd, bijvoorbeeld een aantal jaar, spanning opgebouwd tussen de aardplaten en dan gaan ze ineens beginnen te schuiven. Dit kan over elkaar heen, langs elkaar heen of zelfs tegen elkaar aan. De meeste aardbevingen komen dan ook voor in landen die zich op de grens van zo’n aardplaat vinden.

Gevolgen

De gevolgen van een aardbeving zijn vaak niet te overzien. Het kan erge gevolgen hebben of het kan meevallen. Dit is afhankelijk van de ondergrond, van de kwaliteit van de infrastructuur en hoe sterk de beving is.