Makelaar worden? Dit moet je kunnen.

Als makelaar moet je van wanten weten. In dit artikel kom je meer te weten over het beroep makelaar. Als makelaar is het nodig om de juiste opleiding te hebben. Ook is het belangrijk om voldoende kennis en ervaring op te doen in het werkveld. Ook moet je bepaalde skills en vaardigheden hebben.

Relevante website: Ludenhoff

Wat doet een makelaar

Een makelaar brengt voor mensen de woonwens in kaart. Vervolgens gaat een makelaar zoeken naar woningen die passen bij de woonwens. Daarna maakt de makelaar een goede selectie voor de klant. Daarna gaat de makelaar om tafel met de desbetreffende klant. De makelaar regelt en begeleidt de bezichtigingen voor deze klant. Ook bereidt de makelaar de verkoop voorstellen voor. Een makelaar bereidt documenten, verkoopactes en verkoopovereenkomsten goed voor. Vervolgens gaat een makelaar de onderhandelingen voeren met de koper of de verkoper. Een makelaar helpt bij de coördinatie van de verkoop en aankoop van onroerend goed. Ook begeleidt een makelaar de notariële zaken. 

Hoe word je een makelaar?

Je hoeft niet per se een diploma te hebben om makelaar te zijn. Dit is in 2001 ingevoerd. Makelaar is geen beschermd beroep. Als je echt serieus wilt genomen worden als makelaar dan is het wel slim om je in te schrijven in een register van gecertificeerde makelaars. Je wordt alleen toegelaten tot het register als je een erkende makelaar opleiding hebt gevolgd. Je kunt kiezen uit een vierjarige of versnelde HBO-opleiding, beroepsopleiding of een erkende thuisstudie. 

Wat verdient een makelaar?

Een makelaar verdient goed. Makelaars verdienen vaak tussen de 2450 en 4000 euro per maand. Wat je verdient hangt heel erg af van je opleiding, ervaring en je klanten. Als je assistent-makelaar bent dan verdien je maandelijks vaak tussen de 1800 en 2500 euro. 

Wat moet je kunnen als makelaar?

Als makelaar is het belangrijk om goed te luisteren. Wat wil een klant precies? Het identificeren van de woonwens is heel belangrijk. Ook is belangrijk dat je goed kan onderhandelen als makelaar. Het is ook belangrijk om veel kennis te hebben van woningen. Het is belangrijk dat je goed een woning op waarde kan schatten.