Pannendak of rieten dak?

      Geen reacties op Pannendak of rieten dak?

Als je een eigen huis gaat bouwen of je woning gaat renoveren komen er veel verschillende punten aan pas. Een daarvan is het dak. Zonder dak wordt het namelijk lastig om in je woning te gaan wonen. Het moet je beschermen tegen elke weersomstandigheid en daar ook tegen kunnen. Je wilt namelijk niet wakker worden na een heftige regenval met een daklekkage. Daarbij wil je ook dat het dak bij de woning past. Gelukkig zijn er veel verschillende dakbedekkingen en zit er ook voor jou wel wat tussen. 

Daklekkage

Pannendak

Het meest voorkomende dakbedekking is een pannendak. Dit zie je vooral bij schuine daken. Hierbij wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van keramisch of betonnen dakpannen. De reden dat een pannendak vaak de voorkeur krijgt is door de prijs kwaliteit verhouding. Zo kan je een pannendak al laten leggen rond de 40 euro per vierkante meter. Je hebt een ruime keuze in het aanleggen en de kleuren dakpannen. Het is makkelijk te onderhouden en gaat ongeveer 30 tot 50 jaar mee. Het nadeel van een pannendak is dat bij bepaalde weersomstandigheden de dakpannen gaan verschuiven, vallen en breken. Wanneer dit het geval is, zal je jouw dak moeten laten controleren. 

Rieten dak

Dit dak zie je vooral bij woonboerderijen en geeft een unieke uitstraling aan je woning. Het voordeel van een rietendak is de isolatie. In de winter houdt het warmte vast en in de zomer blijft het juist lekker koel. Voor woningen die een aparte vorm hebben is een rieten dak gemakkelijk aan te leggen. Het gaat ongeveer 50 jaar meer, wat een zeer lange periode is voor een dak. Het nadeel is de prijs. De kosten voor het leggen van een rieten dak liggen namelijk wat hoger. Per vierkante meter is het ongeveer 100 euro. Daarbij vergt deze dak ook veel onderhoud. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *