Schaduw uw tuin voor betere groenten

      Geen reacties op Schaduw uw tuin voor betere groenten

Schaduw voor een tuin is een polariserend onderwerp – het lijkt alsof we ofwel te veel ofwel te weinig schaduw hebben. Vandaag richten we ons op tuinen die wat beschutting nodig hebben – die met een eeuwigdurende zon- broeien op tomaten en paprika’s of koriander die vrijwel onmiddellijk na het ontkiemen bouten.

Schaduwen in een tuin lijkt vaak een overweldigend taak, vooral als je woont in de zeer zonnige zones van de wereld, maar het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. De makkelijkste manier van schaduw creƫren is natuurlijk door een knikarmscherm of een uitvalscherm te installeren, maar u kunt ook denken aan een schaduwdriehoek of een simpele parasol boven uw groen. Door met het zonlicht en schaduw te spelen zorgt u voor een beter resultaat in uw tuin als het gaat om het verbouwen van planten die u later graag op uw bord wilt zien.

Groenten zoals tomaten, paprika’s – zowel zoet en heet, aubergine, sla, spinazie, samen met kruiden zoals koriander, profiteren allen van een beetje schaduw, vooral in de zonnige, hete middagen van midden tot de late avonden in de lente tot na de zomer of zelfs vroege herfst.

Volle zon in de vroege tot late ochtend geeft planten veel energie door middel van fotosynthese zonder overmatige hitte stress, waardoor ze kunnen groeien en produceren tot hun volle potentie. Het krijgen van zon in de middag zorgt voor een groot deel van de warmteopbouw, waardoor de hoeveelheid vocht die door bladeren verloren gaat en de behoefte aan extra water om de plant gezond te houden, wordt verlaagd. Door schaduw te bieden gebeurt dit niet. Hierdoor kan de plant zijn energie besteden aan het kweken van heerlijke groenten en fruit, in plaats van het vervoeren van water uit de bodem, omdat deze gewoon in leven probeert te blijven. 

Bron: https://www.rainbow-collection.nl/