Vlekken in je tapijt? Zo verwijder je ze!

Of je nu vloerbedekking, kamerbreed tapijt of tapijttegels hebt liggen: het gevaar van een vlek ligt altijd op de (v)loer. Eten met het bord op schoot, net iets te snel lopen met een glas drinken, kinderen die met vieze voeten binnenkomen en ga zo maar door. Afhankelijk van wat je precies gemorst hebt kan het een flinke uitdaging zijn om de vlek weer te verwijderen. Maar in veel gevallen is het met een eenvoudig huis-tuin-en-keukenmiddeltje op te lossen. In dit artikel geven we je enkele tips!

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we onze vlekverwijdertips prijsgeven eerst nog even iets anders: het is natuurlijk altijd het best om vlekken te voorkomen! Dat begint met de aankoop van schoonloopmatten, zowel voor binnen als buiten. Plaats ze bij de voor- en achterdeur en maak er een gewoonte van om altijd je voeten te vegen bij binnenkomst. Het best is het om vervolgens je schoenen uit te trekken, maar dit is natuurlijk een kwestie van eigen voorkeur. Loop je wel met je schoenen door het huis, dan is de kans op vlekken al een stuk kleiner wanneer je je voeten veegt bij binnenkomst.

Vlek verwijderen met scheerschuim

Mocht er dan onverhoopt toch een (vloeibare) vlek ontstaan, dan is scheerschuim een ontzettend handig middel om in huis te hebben. Dit trekt gemakkelijk in het tapijt en droogt bovendien niet te snel op. Breng een laagje scheerschuim aan op de vlek en wrijf het met de hand uit, zodat het goed in het tapijt trekt. Wacht enkele minuten en spoel het scheerschuim met heet water uit. Droogdeppen met een handdoek en vervolgens laten drogen aan de lucht. Je zult zien dat de vlek, zeker wanneer deze nog vochtig was, is verdwenen!

Vlek verwijderen met bakpoeder

Ook bakpoeder is een uitstekend middel, dat vrijwel iedereen wel in de kast heeft staan. Je strooit wat uit over de vlek, kookt water en giet dit er vervolgens overheen. De substantie zal beginnen te borrelen en trekt de viezigheid omhoog. Je dient het mengsel een uur of twee te laten intrekken, waarna je het met een natte doek kunt opdeppen. Het kan zijn dat je deze stappen enkele malen moet herhalen.

Algemene tips

Welke van bovenstaande (of andere) methoden je ook gebruikt: er zijn enkele algemene tips die je hoe dan ook moet toepassen. Zo is het sterk af te raden om van binnenuit naar buiten te wrijven. Op die manier vergroot je namelijk de vlek. Werk dus van buiten naar binnen. En tot slot: wees geduldig. Soms moet je een middeltje een uurtje laten intrekken. Wees dus niet te snel met spoelen.