Waar moet je aan denken wanneer je thermrad radiatoren in de gang plaatst?

Waarom zou iemand overwegen om thermrad radiatoren in hun gang te plaatsen? Als je een hittekaart van je huis zou kunnen bemachtigen – die laat zien waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt – zou je verbaasd kunnen zijn om te zien dat er een gebied is die je vaker bezoekt dan anderen.

Je komt waarschijnlijk via de gang je huis binnen, je gaat er doorheen om van kamer naar kamer te gaan en je zult er waarschijnlijk weer doorheen moeten om weer naar buiten te gaan. Het is de plek waar je je schoenen uittrekt, je jas, je handtas, aktetas of rugzak dumpt en waar het stof en vuil van de dagelijkse sleur het meest samenkomt. Daarom willen we er een aangename plek van te maken, nietwaar?

Maar hoe je gang eruit ziet, is niet de enige overweging die je moet maken. Het speelt ook een belangrijke rol bij de manier waarop je jouw huis verwarmt, en het correct verwarmen kan vaak moeilijker zijn dan je had verwacht.

Een gang verwarmen is lastig

In tegenstelling tot sommige andere kamers in jouw huis, leidt de gang vaak naar verschillende ruimtes. In vergelijking met een slaapkamer of badkamer is de hoeveelheid ruimte die de gang radiator moet verwarmen in feite het dubbele van het volume van de radiatoren in andere kamers. 

Zelfs als je gang een relatief kleine ruimte is – laten we zeggen 6 vierkante meter op de begane grond – als deze zich onderaan je trap bevindt en naar de overloop op de eerste verdieping leidt, zou je mogelijk kunnen kijken naar het verwarmen van een ruimte met een luchtvolume in de buurt van 60 kubieke meter!

Als je dat vergelijkt met een standaard woonoppervlakte met hetzelfde vloeroppervlak en een kamerhoogte van ongeveer 3 meter, dan is het luchtvolume dat je verwarmt slechts ~18 m³ – minder dan een derde van het volume van je gang en trappenhuis samen.

Daarom is het niet ongebruikelijk dat een plek in je gang of overloop warmer wordt (en blijft) dan elders. Deze ‘hotspot’ is de plek waar de warmte van een radiator in de gang van nature naar toe stijgt, waardoor de rest van de ruimte vaak koud en aantrekkelijk blijft.

Het is een behoorlijk lastig voorstel om eerlijk te zijn. Warmte stijgt van nature en zelfs in de kleinste gangen kan het behoorlijk wat ruimte zijn om te verwarmen en een comfortabele temperatuur te behouden, dus het is belangrijk om het goed te doen. Ervoor zorgen dat je de juiste maat radiator hebt, is erg belangrijk.

Bron: radiatorendiscounter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *