Wat te doen na overlijden

      Geen reacties op Wat te doen na overlijden

Er zijn veel dingen die je moet doen na het overlijden van een persoon. Vaker dan niet wordt dit onderschat en wordt dit een nagedachte. Dit is volkomen begrijpelijk, omdat nabestaanden een dierbare verliezen. Maar als je toch een beetje op de hoogte wilt blijven over wat er precies geregeld moet worden dan vind je een aantal punten in dit artikel.

De woning

De woning van de overledene zal waarschijnlijk ontruimd moeten worden. Een woning ontruimen na overlijden is voor nabestaanden een hele grote klus, omdat ze er emotioneel van kunnen worden. Daarom zijn er bedrijven die het ontruimen van een woning van een overledene op zich nemen. Bedrijven zoals sterkontruimingen.nl zijn hierin gespecialiseerd, zij volgen de wensen van de overledene en respecteren het rouwprocess van de nabestaanden.

Testament

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de overledene een testament heeft. Een testament wordt in gevallen dat de overledene niks zelf heeft kunnen regelen, opgevolgd. Hierin staat wat de nabestaanden kunnen krijgen aan geld, spullen en andere dergelijke dingen en wordt ook verwerkt wat er met het lichaam van de overledene gebeurt. Meestal wordt met het testament ook gelijk een verklaring van erfrecht opgemaakt. Deze verklaring beschrijft welke relaties de overledene had en zo heb je ook toegang tot rekeningen en andere dergelijke financiƫle zaken.

Instanties informeren

Tevens is het belangrijk om naast familie ook instanties te informeren over het overlijden van de desbetreffende persoon. Dit moet bijvoorbeeld aan het werk doorgegeven worden, het UWV, de gemeente, de belastingdienst of zelfs de school waar deze persoon naartoe gaat. Wanneer dit niet gedaan wordt kunnen er onnodige rekeningen ontstaan of andere dergelijke problemen in de toekomst veroorzaakt worden.

Begrafenisondernemer of uitvaartondernemer

De begrafenisondernemer of uitvaartondernemer kan je helpen met het gehele process. Informeer hiernaar en zij zullen ook dingen van je over kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld het aangifte doen van het overlijden bij de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *