Wat zijn de voordelen van een groen dak?

      Geen reacties op Wat zijn de voordelen van een groen dak?

De gevolgen voor het milieu houden rechtstreeks verband met de gevolgen van menselijk handelen voor het milieu. Met technologische innovatie heeft de constructieve markt gewed op nieuwe mogelijkheden en processen en, zich bewust van de grote impact op het milieu, gezocht naar steeds duurzamere alternatieven voor haar projecten. Onder de alternatieven die worden gebruikt, is het groen dak een efficiënte oplossing die in vele delen van de wereld wordt toegepast.

Het groen dak is een constructiesysteem dat bestaat uit een vegetatieve bedekking met gras of planten, en kan worden geïnstalleerd op platen of op conventionele daken. Het groendak is een zeer opvallend element in de wereld van de duurzaamheid, samen met fotovoltaïsche platen voor zonne-energie. De voordelen ervan worden uitgebreid besproken, zoals het helpen voorkomen van hitte-eilanden, de uitstoot van broeikasgassen en het beperken van overstromingen.

Belangrijkste voordelen van het groendak

De aanleg van het groendak brengt veel meer dan alleen voordelen voor het milieu met zich mee.

– Het verbetert de luchtkwaliteit en vermindert het niveau van de verontreinigende stoffen die in de lucht zweven omdat de vegetatie giftige stoffen absorbeert en zuurstof in de atmosfeer afgeeft.

– Het voorkomt de vorming van hitte-eilanden in grote steden, omdat de temperatuur tot 5°C hoger kan zijn dan op het platteland.

– Het verbetert de thermische isolatie van het gebouw. In de zomer minimaliseert het groendak de hoge temperaturen en in de winter zorgt het voor meer thermisch comfort. Op zeer warme dagen kunnen conventionele dakpannen meer dan 50°C markeren, terwijl de biologische bekleding koeler blijft dan de luchttemperatuur.

– Het verbetert de geluidsisolatie van het gebouw. De bodem, de planten en de beperkte luchtlaag in het groendak beschermen de binnen- en buitenomgeving.

– Grotere retentie van regenwater. De planten die in het groendak worden gebruikt, verminderen de behoefte aan waterafvoer- en rioleringssystemen – en filteren ook de vervuiling uit deze wateren.

– Het vermindert de kans op overstromingen. Omdat het regenwater beter wordt vastgehouden, gaat het overtollige water niet naar de straat.

– Vermindert het energieverbruik en verbetert de energie-efficiëntie door de temperatuur in het gebouw te minimaliseren, waardoor er minder geconditioneerde lucht of ventilator nodig is.

– Verhoogde biodiversiteit, waardoor vogels, vlinders en anderen worden aangetrokken.

– Esthetisch en financieel valoriseert het gebouw en de stad.

Voor de uitvoering van het systeem is het noodzakelijk dat er een specifieke constructie op het dak van het gebouw wordt geïnstalleerd, naast het frequente onderhoud om ervoor te zorgen dat er geen problemen zoals vochtigheid ontstaan. Het is dus belangrijk om een aantal essentiële criteria en normen te volgen die maximale gebieden afbakenen om de verspreiding van brand in grote stedelijke centra te voorkomen en het gebruik van geschikte soorten te suggereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *