Zo maak je jouw tuin insectvriendelijk

      Geen reacties op Zo maak je jouw tuin insectvriendelijk

Veel mensen zien insecten als iets naars en hebben ze liever niet te dichtbij, maar eigenlijk zijn veel insecten onmisbaar in onze omgeving. Zo zorgen bijen voor de bestuiving van bloemen, eten spinnen vliegjes en muggen op en zorgen andere insecten ervoor dat dieren die een plaag veroorzaken er niet meer zijn. Je kan verschillende dingen doen om insecten naar jouw tuin te lokken en ervoor te zorgen dat zij goed aan het werk kunnen. Hoe maak je van jouw tuin een insectvriendelijke plek?

Bloemen, bloemen en nog meer bloemen

Verschillende insecten houden van bloemen en komen dan ook graag op omgevingen met veel bloemen af. Denk aan vlinders, bijen en hommels. Om deze insecten een fijne plek aan te bieden, kun je zorgen voor veel bloemen waar zij nectar kunnen verzamelen. Je kan zowel kiezen voor bloemen die in de zomer/lente bloeien als bloemen die later bloeien. Plant bijvoorbeeld verschillende bloembollen, maar ook andere vaste planten en bloemen. Ook houden ze van bomen waar bloemetjes aan groeien. Niet alleen is dit fijn voor de insecten, ook zal je tuin er leuk en gezellig uit zien.

Fijne plekjes

Naast bloemen zijn er verschillende andere dingen die je kan doen om de tuin een prettige plek te maken, zowel voor insectjes als andere dieren. Zo vinden vogeltjes het erg fijn om een huisje te hebben waar je bijvoorbeeld bollen met zaden aan kan hangen of een pot met vogelpindakaas in kan leggen. Hier zullen veel vogeltjes op af komen en erg van genieten. Verder vinden kleinere insecten als spinnen het fijn om donkere plekjes te hebben waar ze kunnen zitten. Denk maar aan een kapschuur of achter een bloempot. Jaag ze hier niet weg, maar laat ze gerust lekker zitten op hun plekje en laat ze hun werk doen. Ze doen tenslotte alleen maar goede dingen voor jouw tuin, want jij hebt geen last meer van vervelende insecten die jouw planten kapot maken.

Werk ze niet tegen

Het heeft geen zin om ze naar de tuin proberen te lokken en vervolgens wel chemische producten te gebruiken, want dit gaat de insecten niet ten goede. Maak dus geen gebruik van dingen als chemische bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld onkruid, en probeer ook niet de muggen weg te jagen met de geur van citroen. Je kan een ‘veilig’ plekje creëren door bijvoorbeeld gebruik te maken van een tuinkamer. De insecten zullen hier dan niet binnen komen.